Kwas askorbinowy (witamina C) jest najbardziej znaną substancją potrzebną organizmowi do prawidłowego funkcjonowania na co dzień. Jego rola nie ogranicza się do wspomagania układu odpornościowego. Naturalnie pozyskiwana witamina C bezpiecznie aktywuje układ odpornościowy i równoważy ochronę komórek przed infekcjami i starzeniem. Zawiera wiele naturalnych źródeł, takich jak dzika róża, aronia, acerola i owoce cytrusowe, dzięki czemu nasz organizm może go wykorzystać.
Naturalne źródła witaminy C
Naturalna witamina C jest dostępna na rynku w postaci kapsułek, syropów, kropli i proszków. Co bardzo ważne, jest całkowicie bioorganiczny. Witamina C pozyskiwana z naturalnych źródeł (tj. z wyżej wymienionych owoców) jest silnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki wpływające na procesy starzenia. Warto również spożywać pokarmy bogate w przeciwutleniacze, zmniejszając ryzyko zawału serca o 33% i udaru mózgu o 71%. Ta forma kwasu askorbinowego wzmacnia błony komórkowe, dlatego jest niezastąpiona podczas epidemii grypy, zwiększa zachorowalność na choroby wirusowe i jest polecana osobom poddawanym chemioterapii. Przyjmowanie wysokiej jakości suplementu diety opartego na naturalnych źródłach zapewnia prawidłowe wchłanianie dla optymalnych efektów zdrowotnych.
Co robi witamina C z naturalnego źródła?
Naturalnie pozyskiwana witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który odgrywa ważną rolę w regulacji procesów redoks, biorących udział w syntezie kolagenu i prokolagenu, metabolizmie kwasu foliowego i żelaza oraz syntezie hormonów steroidowych i katecholamin.
Kwas askorbinowy z owoców cytrusowych, dzikiej róży, wiśni aceroli, aronii:
- Reguluje krzepliwość krwi.
- Normalizuje przepuszczalność naczyń włosowatych.
- Ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
- Poprawia proces regeneracji i zwiększa odporność na infekcje.
- Zmniejsza skutki ekspozycji na różne alergeny.
Hormon wydzielany przez nadnercza, niezbędny w sytuacjach stresowych, zawiera więcej kwasu askorbinowego niż jakakolwiek inna część ciała. Naturalna witamina C pomaga wytwarzać te hormony stresu i chroni organizm przed toksynami wytwarzanymi podczas metabolizmu. Bioflawonoidy cytrusowe zawarte w suplementach diety chronią komórki naszego organizmu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, zapobiegając starzeniu się organizmu, osłabionej odporności i różnym chorobom. Zaburzając działanie wolnych rodników, flawonoidy wyizolowane z owoców mogą zwiększać odporność organizmu na niekorzystne czynniki zewnętrzne.
Kiedy zaleca się przyjmowanie naturalnej witaminy C?
Aktywuje układ odpornościowy, zwłaszcza podczas epidemii wirusowych.
- Dla jasności umysłu.
- W celu zwiększenia produkcji komórek krwi.
- Dla zmniejszenia ryzyko udaru lub zawału serca.
- Poprawia zdolność organizmu do wchłaniania wapnia i żelaza oraz usuwa toksyczną miedź, ołów i rtęć.
Dlatego lekarze zalecają uzupełnianie jego poziomu wysokiej jakości suplementami diety. Naturalna witamina C jest zawsze wytwarzana na bazie zawierającej duże stężenia owoców, a kwas askorbinowy jest z niej łatwo dostępny. Dlatego kupując takie produkty należy zwrócić uwagę na źródło witaminy C.
Przeciętne fizjologiczne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C wynosi 90 mg dziennie. Ta ilość zawarta jest w 225 gramach cytryny lub 45 gramach czarnej porzeczki. Rzeczywiste zapotrzebowanie na witaminę C w nowoczesnych warunkach życia jest znacznie wyższe niż ten poziom, dlatego tak ważne jest posiadanie dodatkowej żywności i suplementów diety bogatych w łatwo przyswajalną przez organizm naturalną witaminę C. Koniecznie przeczytaj informacje na etykiecie produktu.
Na przykład można powiedzieć, że owoce róży zawierają 40 razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Wspomagają układ odpornościowy, a także przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Witamina C z aceroli ma najwyższą biodostępność. Natomiast owoce cytrusowe zawierają bioflawonoidy, związki o właściwościach przeciwutleniających.
Naturalna witamina C w owocach cytrusowych chroni przed wirusami
Naturalna witamina C jako suplement diety pozyskiwana jest podczas naturalnego procesu ekstrakcji. Zawiera bardzo cenne dla naszego organizmu bioflawonoidy. Do produkcji nie stosuje się syntetycznego kwasu askorbinowego. Ochronę przed wirusami zapewnia witamina C pozyskiwana z naturalnych źródeł. Owoce cytrusowe są tradycyjnie uważane za mistrzów zawartości witaminy C, co oznacza, że są jednym z naszych głównych pomocników w zwiększaniu naszej odporności. Kwas askorbinowy aktywuje mechanizmy obronne organizmu, pomaga zwalczać bakterie i wirusy oraz przyspiesza gojenie się ran. Dodatkowo źródłem witaminy C są pomarańcze, cytrusy, grejpfruty i inne owoce, które korzystnie wpływają na stan naczyń krwionośnych, uelastyczniając naczynia krwionośne.
Najlepsze źródła informacji : |
https://www.swiat-kobiet.eu/witaminy-c/ |
https://www.pka.org.pl/witamina-c/ |
https://www.dobre-zycie.pl/witamina-c/ |