Pojęcie „Catering dietetyczny” w obecnych czasach już nie jest nieznane, coraz więcej ludzi odkrywa korzyści płynące z korzystania z cateringu dietetycznego w szczególności że, panuje moda na wszystko co łatwo dostępne i na rozwiązania które nie wymagają dużego wkładu czasu i energii. Ludzie w obecnych czasach stali się bardzo wygodni, zarówno dlatego, że wiele osób korzysta z samochodów, praktycznie z nich nie wysiadając, kursują na drodze praca-dom, wszelkiego rodzaju elektronika: czyli tzw : „pochłaniacze czasu” tablety, smartfony, laptopy pochłaniają nas bez reszty, nie dosyć, że praktycznie wszelkie prace opierają się na biurokracji i konieczności korzystania z elektroniki to jeszcze wracając do domu zamiast skupić się na odpoczynku znów sięgamy po smartfona . Tak samo jest z cateringiem dietetycznym jest on szybką opcją na już przygotowane jedzenie , ale jakie płyną z tego korzyści i czy każdy może sobie na to pozwolić? Ile ludzi tyle opinii, znajdą się zarówno osoby, które będą uważały to rozwiązanie za jak najbardziej korzystne a znajdą się też tacy, którzy będą uważać że jest to rozwiązanie dla leniwych… Tak samo jest tego tyle zalet ile wad. Oczywistą zaletą, która przemawia do ludzi najbardziej.. jest oszczędzenie upragnionego czasu, który pędzi nieubłagalnie bo zastanawiając się logicznie ile można zrobić w czasie gdy trzeba gotować: można iść pobiegać, iść na basen, poczytać książki i wiele innych. Kolejną niewątpliwą zaletą jest to, że catering dietetyczny jest zdrowy, obecnie panuje moda na zdrowy tryb życia czyli zdrowe odżywianie i sport i jest to bardzo dobre rozwiązanie bo prowadząc odpowiedni tryb życia można dłużej cieszyć się zdrowiem. Taki catering zapewni nam odpowiednią kaloryczność posiłków, dostosowaną do naszego trybu życia: czyli jeśli catering ma być dla kobiety w wieku 30 lat prowadzącą osiadły tryb życia, wiadomo, że nikt nie zaleci jej kaloryczności posiłków na 2700 kcal tylko na 1500 a znów sportowiec, który prowadzi bardzo aktywny tryb życia, nie może dostać diety o kaloryczności 2700 kcal bo będzie to dla niego za mało i posiłki o niskiej kaloryczności nie dostarczą mu potrzebnej dla organizmu energii i składników odżywczych. Kolejnym pozytywnym aspektem korzystania z tej diety jest coś banalnego ale niezwykle ważnego otóż mamy porządek w kuchni i nie musimy zmywać i zastawiać kuchni akcesoriami kuchennymi to jest naprawdę duży plus, szczególnie w sytuacji gdy mamy małe mieszkanie. Ważne również jest to, że firma cateringowa nie narzuca nam jadłospisu ani tego co chcemy zjeść, jeśli nie lubimy np. : marchewki i sera białego zgłaszamy to, przy zamawianiu cateringu i wtedy firma pisze w adnotacji że dla nas ma przygotować w posiłkach zamiennik tych produktów. Możemy mówić im np. : o swoich preferencjach smakowych, na pewno wezmą to pod uwagę, aby zadowolić nasze kubki smakowe, w końcu klient nasz pan. Wydawać by się mogło, że jeśli mamy jakieś uczulenia np. : na orzechy, mleko krowie to catering dietetyczny nie jest dla nas, nic bardziej mylnego obecnie zdrowy styl życia i cateringi dietetyczne są tak rozwinięte, że dla nich nie stanowi problemu przygotowanie posiłków bez alergenów, są w stanie zrobić wszystko, aby zdobyć klienta. Kolejnym aspektem są diety no gluten czy też diety bez mleczne, wegetariańskie czy też wegańskie, jest to już tak popularne na rynku, że osoby, które nie są nawet uczulone na gluten czy mleko korzystają z tego bo podążają za obecnymi trendami. Fajną opcją jest też konsultacja z dietetykiem w cenie cateringu, zależy oczywiście czy korzystamy z usług cateringu na miejscu w naszym mieście czy przez internet bo możliwości są różne, wtedy może wykonać nam analizę składu ciała i pod to dopasować kaloryczność, możemy porozmawiać z nim również o suplementacji, którą warto dołączyć do posiłków aby dostarczyć sobie dodatkowych witamin, które mogą nie występować w posiłkach. Dużą zaletą cateringu są też regularne posiłki, bo niestety teraz wszystko dzieję się w biegu i ludzie też jedzą w biegu pomiędzy jednym spotkaniem a drugim a tutaj nie dosyć, że regularnie to jeszcze zdrowo. Jest to bardzo ważne dla odpowiedniego metabolizmu i zdrowia. Mitem jest to, że catering dietetyczny wykupują tylko osoby z nadwagą , które chcą schudnąć, teraz wykupują je często osoby, które chcą się zdrowo odżywiać, ale nie chce się im gotować albo takie które dbają o siebie. Z wielkim zdziwieniem spotyka się też to, gdy po catering dietetyczny sięgają osoby z niedowagą bądź bulimią, które wręcz przeciwnie nie chcą schudnąć ale przytyć, taki catering pozwala na odpowiednie dożywienie organizmu i zdrowe przybranie na wadze. Nie którym wydaje się, że zdrowe odżywianie jest monotonne i nudne a wcale tak nie musi być, zdrowe nie znaczy nudne często takie posiłki są ciekawsze i w smaku i w wyglądzie od fast foodów i innych nie zdrowych rzeczy. Największym mitem z jakim można się spotkać to to, że zdrowe odżywianie to dieta a słowo dieta kojarzy się z ograniczeniami, więc zdrowe jedzenie i sport należy traktować jako coś koniecznego i normalnego jak mycie zębów a nie jako przykry obowiązek.