Dlaczego miód jest dobry dla zdrowia
Zdrowie

Dlaczego miód jest dobry dla zdrowia

Dlaczego miód jest dobry dla zdrowia — chociaż słyszałeś to zdanie wiele razy, nie możesz zrozumieć, dlaczego? A może mit, który nie ma nic wspólnego z rzeczywistością? Sprawdź najważniejsze fakty o miodzie. Zawiera składniki pozwalające poznać te produkty. W naszym poradniku podpowiadamy również, czy miód jest zdrowy dla diabetyków.

Z czego robi się miód?

Izolujemy różne rodzaje tych produktów. Przynajmniej ze względu na sposób, w jaki został stworzony. Ogólnie rzecz biorąc, miód jest produktem naturalnym. Warto w tym miejscu podkreślić, że eksperci tylko takie rozwiązania rekomendują. Na przykład nie wybieraj sztucznego miodu, który jest znacznie tańszy. Mogą smakować podobnie, ale składniki są znacznie gorsze. W rezultacie nie funkcjonują tak dobrze jak nasze ciała. Dobrze zrobiony miód to coś więcej niż uczta dla podniebienia. To także okazja do zadbania o własne zdrowie. Te naturalne produkty są wytwarzane z nektaru lub spadzi. Oczywiście pszczoły są tutaj bardzo ważne. Owady te zbierają sok nektarowy lub ewentualnie spadź. Jednak ich praca na tym się nie skończyła. Następnie zbiory są odpowiednio przetwarzane w ulu. Warto zauważyć, że produkty te zostały również wzbogacone w enzymy. Następnie pszczelarze zbierają owoce swojej pracy. Wtedy możesz cieszyć się niesamowitym smakiem i przyjemnym aromatem.

Zastanawiasz się, jaki jest skład chemiczny? Miód jest zwykle stężonym wodnym roztworem wysoce higroskopijnego cukru. Warto wspomnieć, że składa się głównie z węglowodanów i wody. Jeśli chodzi o cukier, są to głównie monosacharydy, a mianowicie fruktoza i glukoza. To nie koniec. W skład produktów naturalnych wchodzi również wiele minerałów. Takich jak magnez, sód, fosfor, potas, wapń, cynk, żelazo, jod i mangan. Co ważne, spożywanie miodu dostarcza naszemu organizmowi cennych witamin. Zawiera między innymi witaminy C i grupy B (tiaminę, ryboflawinę czy niacynę). Wszystkie te właściwości sprawiają, że miód jest bardzo zdrowy. Należy go jednak spożywać z umiarem.

Krystalizacja miodu: czego się bać?

Dlaczego miód jest dobry dla zdrowia
Dlaczego miód jest dobry dla zdrowia

Jest wiele pytań w tym temacie. Ogólnie ludzie wiedzą, że naturalny miód jest zdrowy. Dlatego warto je spożywać. Przynajmniej od czasu do czasu. Jednak ważne jest, aby kupować produkty naprawdę dobrej jakości. Na przykład bezpośrednio od zaufanego pszczelarza. Trzymaj się z dala od sztucznego miodu. Może i są tańsze, ale cena jest nie bez powodu… Niestety, bardziej atrakcyjne warunki finansowe oznaczają gorszą kombinację. I nie powinieneś oszczędzać na swoim zdrowiu. Wiele osób zastanawia się, czy naturalny miód po skrystalizowaniu jest nadal tak polecany dla naszego zdrowia.

Jakie są cechy tego procesu? Krystalizacja jest całkowicie naturalna. Mamy tu do czynienia z procesem, w wyniku którego forma płynna (tzw. patoki) staje się stała (jest to krupiec). Wtedy można zaobserwować między innymi różne grudki. Jednak nie musisz się tym martwić, ponieważ jest to bezpieczny proces. Co ważne, nie jest to zmiana chemiczna, tylko zmiana fizyczna. W efekcie naturalne miody zmieniają swoją postać, ale ich skład i cenne właściwości nie ulegają zmianie. Jak każdy zainteresowany tym pytaniem wie, proces ten można odwrócić. Wtedy mamy do czynienia z dekrystalizacją. Jednak tutaj nie ma takiej konieczności. Możesz mieć pewność, że naturalny miód (nawet po krystalizacji) jest nadal zdrowy.

Czy diabetycy mogą używać miodu?

Istnieje wiele opinii na ten temat. Niestety, nie wszystko to jest zgodne ze stanem faktycznym. Diabetycy muszą zwracać szczególną uwagę na swoją kondycję, aby ich zdrowie nie uległo pogorszeniu… Tak naprawdę naturalny miód ma wiele cennych właściwości. Jednak (prawdziwi) eksperci medyczni zwracają uwagę, że nie jest to zalecane w tym przypadku. Choćby dlatego, że naturalny miód ma średni lub wysoki indeks glikemiczny. Jeszcze gorzej pod tym względem wypadają produkty wytworzone przez człowieka. Powinny one zostać odrzucone wprost, nawet po wstępnym rozważeniu. Jednym z założeń diety cukrzycowej jest stosowanie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Ale to nie wszystko. Naturalny miód również nie jest wskazany ze względu na swój skład.

To wszystko dlatego, że zawarte w nim składniki mogą powodować wahania poziomu cukru we krwi pacjenta. Nie jest to pożądane zjawisko. Na przykład użycie nieodpowiedniego produktu może spowodować stosunkowo duży wyrzut insuliny. Następnie poziom cukru we krwi gwałtownie spada. aż stężenie spadnie poniżej stanu początkowego. Takie „skakanie” nie jest dobre i należy zrobić wszystko, aby tego uniknąć. Dla Twojego zdrowia i aktywnego samopoczucia. Jeśli jednak diabetyk koniecznie chce spróbować miodu, zalecaną odmianą jest akacja. z czego to wynika Takie produkty mają stosunkowo niski indeks glikemiczny. Dodatkowo miód akacjowy ma lepszy stosunek fruktozy do glukozy (wyższy w porównaniu z innymi rodzajami miodów).